Niezwykły orzech czy może nasionko?
Migdały (https://www.bee.pl/9372-migdaly) to tak naprawdę nasiona owoców migdałowca, a nie jego orzechy jak często są określane. Ich nazewnictwo nie jest tak naprawdę ważne, w porównaniu z właściwościami, które migdały posiadają. Ich szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym idealnie przedstawia ilość zalet, jakimi te przepyszne nasiona się charakteryzują.
Za wykorzystanie migdałów odpowiedzialne są głównie witaminy, do których można zaliczyć związki organiczne z grupy B. Do ich funkcji należy wzmacnianie włosów i paznokci, a także ich szybki wzrost. W nasionach znajduje się również cenna witamina E, regenerująca skórę i przywracająca jej sprężystość wraz z młodzieńczym wyglądem. Dzięki tym składnikom migdały są wykorzystywane do produkcji kremów czy naturalnych maseczek.
Migdały posiadają wysoką ilość błonnika, przez co korzystnie wpływają na metabolizm i zapewniają uczucie sytości. Są one także cenionym składnikiem w diecie wegetariańskiej, ponieważ odznaczają się dużą zawartością białka i cennych aminokwasów, których uzupełnianie jest niezbędne przy ograniczonym spożyciu mięsa. To także doskonały produkt w diecie sportowców, potrzebujących tych związków do budowania tkanki mięśniowej.
Warto pamiętać że nasiona te dostarczają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których właściwością jest wspomaganie pracy układu nerwowego oraz poprawianie pamięci. Zapobiegają one również gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, w wyniku obniżania poziomu złego cholesterolu.
Migdały magazynują pierwiastki takie jak potas, żelazo, magnez, fosfor i cynk, dzięki czemu znacząco wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. To wyjątkowe owoce, których codzienne spożywanie zapewnia dostarczenie odpowiedniej ilości wybranych składników odżywczych. Same w sobie posiadają delikatny i przyjemny smak, ale można również wykorzystywać je do przyrządzenia wielu, niesamowitych przepisów.
Sposoby na migdały
Z migdałów można otrzymać przepyszny marcepan, którego przygotowanie jest niezwykle proste. Ponadto nasiona te będą idealnym dodatkiem do lodów i warstwy kruchej ciast. Posłużą one również do dekoracji wielu deserów. Oprócz tego sprawdzą się jako składnik sałatek i wielu potraw. Należy pamiętać o niezwykle popularnym mleku migdałowym, które można przyrządzić we własnym domu. Wszystkie te sposoby podania migdałów przypadną do gustu wszystkim domownikom i oczarują gości.